Sunday, 22 February 2015

Yang mana satu...(2)


Seperti entry sebelum ni, kami telah menyenaraikan senarai stroller untuk dipertimbangkan.

1. Sweet cherry - SCR 6/ SCR 12
2. Quinny Zapp/ Quinny Zapp Xtra/ Quinny Zap Xtra 2.0/ Quinny Buzz
3. Easywalker minibuggy (mini cooper)
4. Combi - Well Comfort/ Spazio/ Miracle Turn
5. Halford Zuzz 4/ S8 Pramette
6. Babyzen yoyo
7. Maclaren Quest/ techno XT

Review akan dibuat mengikut ciri2 yang telah kami senaraikan

1. Mudah dikendalikan (bukak/ tutup)
2. Saiz kecil boleh muat MYVi (dan ringan)
3. Harga berpatutan (bajet < RM 1000)
4. Tahan lama - boleh pakai dr newborn sampai 4 thun...which also means seat boleh recline and boleh sustain berat up to 16 kg - 20 kg
5. Front/ rear facing - possible nak yg boleh reversible handle

Disclaimer: Review ni adalah berdasarkan pengetahuan dan maklumat peribadi saya sepanjang pencarian stroller serta mengikut spesifikasi (specs) yang saya ingini, bukan pendapat umum. So gunakanlah sebagai panduan aje.

Pastu..harga yang ditulis adalah harga semasa ketika entry ini ditulis.

SCR 6













SCR 12




Quinny zapp


Quinny zapp - lengkap dgn travel system (maxi cosi) dan travelling bag





Quinny Zapp Xtra


   



Quinny ZappXtra 2









Quinny Buzz






Perbandingan QZ/ QZX/ QZX2






Easywalker Mini Buggy vs Easywalker mini stroller



CIk Ta dgn anaknya memodelkan Easywalker Mini Buggy

 Jangan keliru Easywalker Mini Stroller dengan Easywalker Mini Buggy. Dua2 hampir sama dari segi design tapi mini buggy lagi kecik.

Easywallker Mini Stroller dia compact tapi tak se"compact" Mini Buggy yang umbrella fold (yg jauh lebih mudah untuk dikendalikan). So kiranya Mini Stroller masih sedikit bulky. Pastu sedikit kompleks berbanding Mini Buggy sebab byk tempat nak manipulate (travellers lock etc) untuk fold/ unfold dia. Walau bagaimanapun, kalau dah selalu buat, masih senang nak handle dia. (mcm Quinny)

Nevertheless, kalau mini cooper muat, for sure dua2 muat masuk Myvi.

Dua2 model boleh dr newborn sampai besar tapi hanya Mini Stroller boleh rear/ front facing dengan menukarkan seat dia. Mini Buggy hanya boleh recline seat utk newborn tp tak boleh rear facing.
Easywalker Mini Stroller - tayar dia lebih besar berbanding mini buggy
Easywalker Mini Stroller- boleh dgn travel system maxi cosi

Video bawah ni mini stroller

  

Yang di bawah ini pula ialah mini buggy




Babyzen Yoyo





Babyzen yoyo model lama hanya untuk 6 bulan ke atas. Tapi model baru boleh dr newborn cumanya kena beli seat separate. Beli yang babyzen yoyo 0+ utk newborn sampai toddler atau baby boleh duduk...yg ni rear facing/ parent facing....pastu bila anak dah besar, beli seat lain utk toddler ke atas.



Combi Well Comfort










Combi Spazio










Combi Miracle Turn









Perbandingan semua rangkaian stroller Combi







Halford Zuzz 4







 



Halford S8 pramette





Maclaren techno XT

  




 ----------------------------------- ooo ----------------------------------------


Setelah berapa lama punyer piker nak beli yang mana satu...pening kepala juga. Sume berkenan...

Sweet cherry murah dan design dia moden cuma bulky..pastu bila dgr kwn citer dia punyer rosak masuk kapal terbang, piker byk kali gak.

Quinny, babyzen yoyo, easywalker mini buggy mmg terliur tapi harga mahal sangat. Mcm babyzen yoyo kena beli dua seat, newborn nest ngan 6+, campur2 jadi mahal. Mini buggy tak leh rear facing.

Combi pun terliur sebab ringan dan compact. (wpon tak lawan babyzen yoyo)...harga pon mahal esp Miracle turn.

Halford Zuzz moden tp bulky dan berat. S8 pramette sangat comfy, suka design seat dia yg leh adjust utk front/ rear facing...pastu 4 wheel suspension so lebih lancer pergerakan dia....tp bulky dan berat juga.....harga pon boleh tahan.

Techno XT cantik, comfy, harga plak mahal pastu tak leh rear facing....

anyway... dah lepas survey bnyak2...kami buat keputusan untuk beli yang preloved je...sebab tu bersungguh2 dan sabar menanti cari stroller preloved yang diidamkan dengan harga berpatutan...

So akhirnya kami beli.......

.....................
.....................

.....................


Combi MiracleTurn......







why combi????? (klik di sini)

of coz sebab memenuhi kriteria2 yang diingini...

(asalnyer nak Spazio sebab harga murah memenuhi kriteria berbanding Combi MT yang jauh lebih mahal (kalau tengok harga sebenar jualan...tapi masa tengah survey dan cari preloved stroller tu, rata2 harga preloved Spazio dijual lebih kurang sama harga Miracle Turn, dalam lingkungan RM 600... so baik amek Miracle Turn kan...


Beli di mana??

jeng
jeng
jeng

Kedai bundle Toys "The Tot Toys"
di Puchong...



 (jumpa melalui mudah.my dan blog page dia)

kedai tu byk second hand imported toys dgn harga yang berpatutan, boleh tengok website (http://thetottoys.blogspot.com/) dan juga FB (https://www.facebook.com/thetottoys) ...order online atau pergi sendiri kat kedai dia.




Kami aritu pergi kedai dia..klebek2 stroller tu dan trus cekup.

Rezeki anak.....dapat hadiah toy....

 tuan baru combi sangat suka...

Terima kasih kak emma....

10 comments:

  1. Assalamualaikum sis, saye suke sangat review yang sis buat ni, sangat membantu, really appreciate it, tahniah da dpt stroller yg berkenan :)

    ReplyDelete
  2. wslm wbt, trime kasih kerana sudi membaca review saya. sebenarnya tadelah apa sangat. Saya sangat gembira kerana dapat membantu.

    ReplyDelete
  3. This is very nice information. because our child safty is very important to us hence you may like baby care Strollers canopy/hood from http://www.lovee.com
    They have many varieties like mountain buggy nano

    ReplyDelete
  4. get babyzen yoyo seat pad in half price for your baby stroller in half price by lovee.com !

    ReplyDelete
  5. Review sgtttt bagus. Sy pon pening nk cari stroller. Tp review ni membantu juga

    ReplyDelete
  6. Good news for all babyzen yoyo seat pads canopy/cover for baby in your budget price....by Lovee.com

    ReplyDelete
  7. Salam...review yg sgt detail n sgt2 mmbantu sy..love it

    ReplyDelete
  8. Terima kasih.
    Maklumat yang sangat membantu.
    Semoga diberkati! :)

    ReplyDelete
  9. Sangat membantu terima kasih!!!

    ReplyDelete
  10. www.nonwovenbagmalaysia.com.my/ www.magspremiums.com
    MAGS PREMIUM GIFTS SDN BHD We specialize in premium and corporate gifts printing (cenderamata korporat) , Welcome to custom made your own design on the gifts. Example: non woven bags, tshirt, lanyard, keychain, etc...

    ReplyDelete