Saturday, 7 February 2015

Jumpa doktor mata....

Baru2 ni, saya bawa anak ke klinik pakar mata di salah sebuah hospital besar yang berhampiran dengan rumah.

Dah lama dah Nampak anak saya  ni mcm rabun....ikut ibu dia lah tu. Tapi nak dptkan temujanji tu punyalah lama.

Mula2 bawa pergi jumpa pakar di KPJ tapi pakar mata di KPJ tadde pegawai optometri untuk cek lebih terperinci. Dia rujuk ke Hospital Pakar Mata Tun Hussein Onn ( Tun Hussein Onn National Eye Hospital) yang terletak di Petaling Jaya. Sebab kat situ ada pegawai optometri khas untuk kanak-kanak. Itu hospital swasta, tak pasti GL cover ke tak...tapi mungkin juga cover kalau dirujuk pakar kan. Tapi sbb hospital tu jauh, kami pon pergilah ke hospital kjaan yang lebih dekat. Tapi temujanjinya mak ai lama.... kena tunggu 4 bulan. Suami dah mula hilang sabar, namun dalam hilang sabar tu, duk tangguh2 nak bawa ke Hospital Mata THO tu...akhirnya  sampai juga ke temujanji kat hosp kjaan tu..

Doktor2 dan pegawai optometri nya baik2, mesra kanak2....mencabar juga nak menguji mata anak kecil yang baru berusia 4 tahun ni....amek nombor jam lapan.... tunggu pendaftaran dan pembayaran sejam...maknanya kul 9 baru dipanggil utk daftar dan buat pemmbayaran.. dalam masa menunggu tu, kami pergi sarapan di café hospital... Lepas bayar pendaftaran....(tak bayar pon sebenarnya sbb ada GL)....kami pergi ke klinik mata, amek nombor situ pula....tunggu giliran satu jam sesetgh ++...beerti jumpa pegawai optometri jam 1050++...cek2 mata...pastu taruk ubat...cek lagi... jumpa pula doktor mata...habis pukul 1.00 pm...

bayangkan... separuh hari habis di situ sahaja..nasib baik anak tak melalak meragam tunggu lama.

Anyway...

anak saya astigmatism dia tinggi dan ada sedikit rabun jauh di mata kanannya. Mata kiri rabun jauh (shortsightedness/ myopia) sket je. Tak significant sangat. Tapi disebabkan ada perbezaan jauh antara mata kanan dan mata kiri, jadi mata kanannya dikatakan "malas" atau lebih dikenali sebagai "lazy eye" atau amblyopia. So anak saya kena buat eye patch therapy dengan menutup mata 

So lepas tu, kami singgah kedai cermin mata untuk tempah cermin mata untuk anak.

(tringat zaman kecik2 saya...berulang2 ke klinik mata untuk cek rabun saya..smpai naik fobia juga setiap kali nak jumpa doktor mata gara2 sebab takut power naik.... bila tgk rekod balik... saya dulu astig memang tinggi..rabun jauh takde....tp lama kelamaan rabun jauh makin naik plak....rasanyer yang latest rabun jauh semakin naik, astig turun sket kot...)



---------------------------------------------------------------------------------------------
GLOSSARI

Amblyopia

Amblyopia (from Greek αμβλυωπία, "blunt vision"), also called lazy eye, is a disorder of sight.[1] It involves decreased vision in an eye that otherwise appears normal, or out of proportion to associated structural problems of the eye; there is much more damage to or impact on vision in that eye than is predicted. This disorder has been estimated to affect 1-5% of the population.[2]
In amblyopia, visual stimulation either fails to be or is poorly transmitted through the optic nerve to the brain for a continuous period of time. It can also occur when the brain "turns off" the visual processing of one eye to prevent double-vision, for example in strabismus (crossed eyes). It often occurs during early childhood and results in poor or blurry vision.
Detecting the condition in early childhood increases the chance of successful treatment, especially if detected before the age of five. The earlier it is detected, and the underlying cause corrected with glasses or surgery, the better the long term outcomes.[3]

Types
Amblyopia has three main causes:
Anisometropia (/ænˌsəmɨˈtrpiə/ US dict: an·ī′·sə·mə·trō′·pē·ə) is the condition in which the two eyes have unequal refractive power. Each eye can be nearsighted (myopia), farsighted (hyperopia) or a combination of both, which is called antimetropia. Generally a difference in power of two diopters or more is the accepted threshold to label the condition anisometropia.

Myopia (Ancient Greek: μυωπία, muōpia, from myein "to shut (like a mole - mys/mus in Greek)" – ops (gen. opos) "eye, look, sight"[1]) literally meaning "trying to see like a mole" (mys/mus), commonly known as near-sightedness (American English) and short-sightedness (British English), is a condition of the eye where the light that comes in does not directly focus on the retina but in front of it, causing the image that one sees when looking at a distant object to be out of focus, but in focus when looking at a close object.

Hyperopia or hypermetropia, from the Greek word "hyper-metropia : ὑπερ-μετρωπία" (hyper = over + metro = measure + op = sight, look + suffix ia = condition, state > thus a condition of over-measured sight) commonly known as being farsighted (American English) or longsighted (British English), is a defect of vision caused by an imperfection in the eye (often when the eyeball is too short or the lens cannot become round enough), causing difficulty focusing on near objects, and in extreme cases causing a sufferer to be unable to focus on objects at any distance. As an object moves toward the eye, the eye must increase its optical power to keep the image in focus on the retina. If the power of the cornea and lens is insufficient, as in hyperopia, the image will appear blurred.

An optical system with astigmatism is one where rays that propagate in two perpendicular planes have different focus. If an optical system with astigmatism is used to form an image of a cross, the vertical and horizontal lines will be in sharp focus at two different distances. The term comes from the Greek α- (a-) meaning "without" and στίγμα (stigma), "a mark, spot, puncture".[1]

 Eye patching is used in the orthoptic management[2] of children at risk of lazy eye (amblyopia), especially strabismic or anisometropic[3] amblyopia. These conditions can cause visual suppression of areas of the dissimilar images[4] by the brain such as to avoid diplopia, resulting in a loss of visual acuity in the suppressed eye and in extreme cases in blindness in an otherwise functional eye. Patching the good eye forces the amblyopic eye to function, thereby causing vision in that eye to be retained.

How to read your glasses prescription
http://www.webmd.com/eye-health/how-read-eye-glass-prescription
http://www.allaboutvision.com/eyeglasses/eyeglass-prescription.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Eyeglass_prescription


3 comments:

  1. Good sharing, today, Tun Hussein Onn National Eye Hospital (THONEH) has the equipment to perform the non-invasive procedure to treat the condition. “The Ultra Q multi-modality YAG Laser we acquired offers greater accuracy and control than traditional YAG Lasers, allowing us to perform better treatment, read more at:
    http://kidbuxblog.com/non-invasive-procedure-to-treat-eye-floaters/

    ReplyDelete