Monday, 13 October 2014

Turki ... dulu dan sekarang (bahagian 1)


Kali ni saya nak share serba sedikit tentang sebuah buku yang pernah saya baca, yang bertajuk "Secangkir Teh Pengubat Letih". Saya ingin membawa pembaca bersama-sama mengembara di alam penulisan berpandukan hati yang bersih menitip sejarah suka duka Turki. Saya ingin berkongsi coretan ustaz Hasrizal tentang kisah Sultan Abdul Hamid II yang menyentuh perasaan saya.

 ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ * * * * * ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

MUQADDIMAH

Suatu ketika dahulu, saya ada membaca buku penulisan Ustaz Hasrizal yg bertajuk "Rindu Bau Pohon Tin" yg berkisar tentang kehidupan beliau di bumi Jordan. Sedikit sebanyak ia memberi pengetahuan dan gambaran suasana pembelajaran di sana, kehidupan masyarakat dan pelajar2 Malaysia. Ia turut memberi satu interaksi perasaan keseronokan beliau yg dpt berada di bumi anbiya bersama2 menyoroti kisah para sahabat.

Selepas khatam buku tersebut, saya menyambung pembacaan santai saya dengan buku ust hasrizal yang berikutnya "Secangkir teh pengubat letih". Ia memberi satu perasaan yang berbeza ketika saya membaca karya tersebut berbanding karya sebelumnya. Perasaannya sangat mendalam... terhadap apa yang berlaku kepada Islam suatu ketika dahulu. Yang paling penting ia mengubah persepsi saya sendiri terhadap Turki.

Ya.....

Sesungguhnya saya sangat jahil tentang Turki. Yang saya tahu ialah tentang kisah penakhlukan kota Konstantinopel oleh Sultan Muhammad Al Fateh dan khilafiyyah Islam yang terakhir adalah di sana yang mana Sultan Abdul Hamid II digulingkan oleh Mustafa Kamal Attarturk. Ini pon sebab hasil pembelajaran sejarah Islam ketika saya menuntut di Australia. Sebelum2 ini kita disogokkan dengan kisah dongeng "hebat" Mustafa Kamal Attaturk sebagai "bapa pemodenan" Turki padahal dialah pemusnah khalifah Islamiyah di bumi ini. Betapa berbezanya apa yg dipelajari di sekolah dan apa yg dipelajari luar sekolah.

Berbalik kepada kejahilan saya tentang Turki ini, selain dari pengetahuan cetek tentang  dua peristiwa yang disebutkan tadi, saya membayangkakn Turki ini tidak jauh berbeza dari negara Eropah yang lain dek kerana lokasinya berhampiran Eropah dan sebagai tempat destinasi pelancongan yang beriklim mediteranean. Maklumlah byk agensi pelancongan yang mengiklankan destinasi pelancongan ke Turki. Cuma sekarang ada modal baru pelancongan dengan menggunakan istilah "ziarah" supaya kelihatan lebih Islamik dan biasanya pakej ini dimasukkan dengan ziarah Madinah Al Munawwarah beserta umrah di Makkan Al Mukarramah. Nak lagi "bagus" diomokkan pula dengan kisah layar "Istanbul Aku Datang" yang menggambarkan suasana sejuk romantis di Turki.
p/s - saya tak tengok citer tu, cuma terlintas kat tv masa kisah pembikinan filem tersebut.

Teringat kata2 ustaz dalam buku tersebut..."Pusat2 pelancongan yang menawarkan pakej pelancongan ke Turki hanya membawa peserta ke tempat2 yg "sekular" dan moden." Jauh sekali gambaran sebenar realiti Turki sekarang.

Pengalaman mengerjakan ibadah haji pada musim tahun lepas (1434H/2013M) tidak cukup memberi gambaran terhadap warga Turki itu sendiri. Mereka berpakaian lengkap berseragam berwarna coklat kelabu, datang secara berkumpulan besar dan ketika tawaf, seringkali ditolak oleh mereka kerana mereka enggan berpisah dari gerombolan mereka. Mereka pula rata2 berbadan jauh lebih besar dan tegap dari org Malaysia...kita pula yang kena beri laluan kepada mereka. Mereka seringkali dilihat duduk dalam kumpulan kecil sambil makan kacang2 mereka sementara menunggu waktu solat. Mereka sangat baik hati menghulurkan kacang mereka yg diletakkan dalam cawan plastic kepada saya. Sedap......tp alangkah bahagianya kalau saya dpt membaca buku ini (merujuk kpd "Secangkir Teh Pengubat Letih") terlebih dahulu sebelum pergi menunaikan haji agar saya lebih memahami mereka dan sudah tentu banyak yang ingin ditanya kepada mereka.

Berbalik kepada buku "Secangkir Teh Pengubat Letih" ia cukup memberi gambaran ASLI kepada saya tentang realiti politik Turki dan suasana Islam di sana, perjuangan parti politik Islam di sana yang giat berjuang untuk mempertahankan martabat Islam di bumi Turki, bumi khalifah. Perjuangan mereka di sana bukan perjuangan mereka bersendiri tapi perjuangan mereka itu mewakili perjuangan kita semua sebagai umat Islam. Samalah juga kesnya dengan perjuangan jihad di Palestin. Mereka berjihad bukan sekadar untuk mendapatkan kembali Tanah air mereka tapi mereka adalah wakil kita dalam memperjuangkan Tanah air Islam bagi memartabatkan kembali ISLAM di bumi ini.Saat yang menyentuh perasaan ialah ketika ustaz bermonolog kisah perjuangan Sultan Abdul Hamid II sebagai khalifah Islam dan bagaimana baginda digulingkan di dalam bab 18: Menjejak Tragedi Penggulingan Sultan Abdul Hamid II.

Ia adalah satu kisah yang menyayat hati yang ditulis menurut sebuah buku Diari Sultan Abdul Hamid yang telah diterjemahkan oleh ahli sejarah Mesir, Dr Muhammad Abdul Hamid Harb. Ia mencampakkan suatu perasaan yang sukar digambar, yg tidak pernah saya jiwai sebelum ini. Perjuangan Sultan Abdul Hamid II merupakan delegasi warisan perjuangan Sultan Muhammad Al Fateh ketika Islam menahluki kota Konstantinopel pada 29 Mei 1453. Betapa susahnya Islam utk menakhluki kembali Tanah khalifahnya sehingga memakan masa 800 tahun. Namun janji Allah tiba apabila tentera Sultan Muhd Al Fateh adalah sebaik2 tentera berjaya menakhlukinya (kisah sultan muhd al fateh boleh di baca di sini) ...namun.... akhirnya ia jatuh ke tangan musuh2 Islam atas dasar ole-ole PEM-BA-NGU-NAN.

Mungkin sesetghnya tidak dpt menghargai apa yg berlaku di Turki dahulu kala dan bagaimana ia ada perkaitan sejarahnya dengan bumi Malaya itu sendiri. Hakikatnya dakwah Sultan Abdul Hamid II pernah sampai ke Tanah Melayu.

" Namanya disebut dalam khutbah jumaat. Nenek moyang saya mendoakan ketika khilafah retak menanti belah. Baginda menghantar Muhammad Kamil Bey sebagai duta pan-Islamism ke kepulauan Melayu. Tetapi nasib Muhammad Kamil Bey tamat di tali gantung di Burma atas alasan mengadakan perancangan untuk mengancam kuasa koloni British."

"Bukan sahaja di Tanah Melayu, seruan pan-Islamism sampai ke Jepun sehinggakan Maharaja Jepun,Mutsuhito Meiji (1867-1912) telah menghantar jemputan kepada Sultan Abdul Hamid agar mengutuskan mubaligh Islam ke Jepun"

"Seruanya melata ke Ghana hingga ke Korea, melangkau ke Jepun, di tangga istana maharaja. Demi perpaduan umat Islam sedunia, Sultan Abdul Hamid gigih menjalankan tanggungjawab baginda"


Retak hati, sesak nafas, meruntun jiwa mengenang kembali ketika membaca saat getir Sultan Abdul Hamid II digulingkan. Walaupun ustaz tidak bercerita secara terperinci, namun saya dapat menyelami perasaan hiba itu.

Masjid HamidiyeYildiz menjadi saksi pelbagai peristiwa manis pahit yang berlaku di zaman itu. Di situlah baginda memuji puterinya, Aishah Osmanoglu, dengan penuh hikmah agar puterinya itu berhijab.

" Ayahanda lihat, orang ramai sudah mula memuji kecantikan rupa parasmu. Mulai hari ini ayahanda mahu anakanda memakai hijab yg sempurna kerana anakanda sudah menjadi wanita dewasa"


Di hadapan masjid inilah baginda hampir dibomkan yg diletakkan di atas kereta kuda baginda. Ketika itu usai solat jumaat. Allah masih menyayangi baginda dan ingin baginda bertakhta memimpin umat. Di situ jugalah baginda sering megerjakan solat dan keluar menyapa rakyat. Beginilah pemimpin berjiwa rakyat, pemimpin penegak syiar Islam.

 ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ * * * * * ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

TURKI DULU.....DETIK 3 MAC 1924

Detik itu merupakan detik penting buat umat Islam, jauh lebih penting dr sogokan tarikh "Valentine's Day" .ia merupakan saat kehilangan empayar terunggul iaitu khilafah uthmaniyah. Tanpa kita sedari, detik 3 Mac 1924 menjadi detik hitam dalam sejarah umat islam. Kehilangan ini bukan sahaja melibatkan kejatuhan empayar Uthmaniyah, bahkan ia meliputi  kejatuhan empayar Islam secara keseluruhannya. Islam yang mana suatu ketika dahulu pernah menaungi 2/3 dunia.
 
Peristiwa yang perit ini terjadi gara-gara angkara musuh Allah yang bertopengkan manusia iaitu Mustafa Kamal Atartuk laknatullah.

Ya, dialah dalang segala-galanya. Dia juga adalah orang yang bertanggungjawab dalam merancang kejatuhan khilafah melalui empat teknik rahsia iaitu kaedah hutang, melalui revolusi Arab 191 perjanjian Skyes-Picot dan juga melalui kekalahan Jerman dalam perang Dunia Pertama. Semua faktor ini amat berkait rapat dengan kejatuhan sistem khilafah. Sama ada kitasedar ataupun tidak, semua ini sebuah konspirasi yang terancang.
  
Namun jangan kita lupa bahawa di sebalik sejarah kejatuhan ini, kecekalan seorang pemerintah yang benar-benar berusaha untuk mempertahankan Islam  ketika itu, iaitu khalifah Abdul Hamid II. Pada zaman pemerintahannya, wujud banyak anasir luar yang menekan Turki. Antaranya termasuklah negara Barat, Yahudi dan Freemason.

 Malangnya, Sultan Abdul Hamid tidak dapat meneguhkan kedudukannya untuk mempertahankan Islam. Pada tanggal 31 Mac 1909, pihak zionis melakukan satu konspirasi hebat di mana mereka telah mencetuskan pembunuhan berdarah di kota Istanbul, Turki. Rentetan daripada peristiwa tersebut, Sultan Abdul Hamid II telah dituduh sebagai dalang. Akhirnya, beliau telah dilucutkan jawatan sebagai seorang khalifah, pemegang tampuk pemerintahan Turki pada ketika itu.

Orang-orang Yahudi telah menjadikan hari perlucutan sultan tersebut sebagai hari penting dan bersejarah mereka. Tidak lama selepas perlucutan jawatan tersebut, jelas lagi nyata hakikat sebenar yang dilakukan oleh musuh-musuh Islam. Pihak kuffar mula menjalankan niat jahat mereka. Mereka menyedari bahawa bukan mudah untuk menghancurkan khilafah melainkan dengan mengangkat seorang pahlawan boneka seperti Mustafa Kamal Atartuk bagi mengaburi mata rakyat Turki pada waktu itu.Setelah itu, bermulalah tipu daya mereka.

Kemenangan di dalam beberapa siri peperangan yang diketuai oleh Atartuk telah dirancang rapi. Semasa pemerintahan Atartuk, dia telah mengusulkan kepada anggota Zionis Antarabangsa untuk melaksanakan projek pembubaran khalifah. Cadangan tersebut telah dipersetujui oleh anggota organisasinya sendiri. Detik hitam ini dirakamkan pada 3 Mac 1924.
 
 Mulai hari itu, maka bermulalah usaha Atartuk dalam melaksanakan misi pihak Yahudi. Atartuk telah menggantikan sekolah Islam dengan sekolah sekular dibawah Kementerian Pendidikan. Selain itu, dia juga telah mengarahkan supaya azanditukarkan kepada bahasa Turki. Dia juga mengarahkan kalendar Hijri ditukar kepada kalendar Masihi. rentetan dari situ, maka banyaklah pembaharuan dan pemodenan yang dilakukan atas dasar PEMBANGUNAN bagi mengaburi mata rakyat                           
 ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ * * * * * ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
 
Sekarang marilah kita sama2 menghayati lagu ini
 
SONG TITLE : 1924
BY: SOLDIERS OF ALLAH
 
The truth about the state
It wasn't always like this
Let's look back in time
History reminds us
One army
One land
One central authority
Crushing the Romans
Persians put in fear

The Ummah like a Lion
No need to shed a tear
When the village was attacked by the kufar
The Khalife heard
The sisters, cried
Prepare for war
Attacking the city
Destroying it from existence
Lesson # 1
Don't ever mess with Muslims

The Imam of the Ummah is a shield where he protects the Ummah and where the Ummah fights behind him
Where is this shield today to protect the Ummah??
What happen to this shield to honor and dignify the Ummah???

In 1917 Prime Minister of Britain after entering Jerusalem stated:

"The crusade war has ended"

In the same year the French general, Goro, went to the grave of Salahudeen-Ayubi,
Salahudeen-Ayubi, the one who 730 years prior crushed the crusades and liberated Palestine & Syria
he went to his grave in Damascus and kicked it and said:

"Wake up oh Salahudeen we are here"

How did they do this
to you and me
We turn on the TV
and all we see
is a world full of casualties
a generation in agony
our Ummah is in misery
let us go back
to beginning of the century
and review our history
from one side
to the other side of the globe
the system of Islam
Ruled over the world

They went to the Muslims
for the all their solutions
from mathematics to biology
to the advancements in technology
the kafir women
use to imitate our women
they wanted the same respect
that the Muslims sisters were given while the enemies of Islam
were trying to twist the Quran
trying to write a Surah like Allah's they all failed miserably
& many of them responded:

"Ashhadu-an la Ilaha Ilallah wa Ashhadu-anna Muhammadun rasullullah"

Allah has challenged the humanity until the day of judgment to produce a Sura or an Aya like the Quran
And Allah assures that they will never be able to make an Aya like it
The kufar plan and work to destroy this Deen and Allah affirms that we too are planning
and if all the people of the world got together they still could not and will never be able to put even a scratch a side of a muster seeds on the throne of almighty Allah (SWT)

After failing on the battlefield
they kufar got together
and they decided to yield
they said we must change
the way the Muslims think
and sure enough
the Muslim Ummah
began to sink

In 1917 john belford
promised Palestine
to the jews 31 years later
his promise went through
brittan and france
split the Muslim lands
3 years later
Islam worst traitor
mustafa kamal
Brought the states fall

In 1920 s mustafah kammal with the help of the british becomes the hero.
Hmm, well this so-called hero cancels the authority of the most powerful system suitable for human beings
The khilafah!!!
He abandon all the rulings of Allah he did not stop there.
He banded the Adhaan in Arabic, he denied Muslim sisters from obeying Allah (SWT) by abandoning the Hijab
All Islamic calendars and holidays were canceled
Yes brothers and sisters
he changes the Arabic alphabet to Latin
By doing so he made sure the next generation will be lost and have no connection to their Islamic roots
as they can not read or write all the Islamic culture that was recorded
This Islamic system sent by the Creator of Alameen went from the application in life to be in museums for people to go and see in turkey

In 1924
Our state was demolished
Hundred years of planning And their plans were accomplished
Kafirs broke our bond
Contaminated our knowledge
Better listen up
because you won't learn this in college
Beginning of the end
and the divisions began
Step by step
they divided our lands
in 1921 Ssaudi Arabia & Iran next year Egypt &
In 32 Iraq

In 1945
Jordan, Indonesia
Lebonon & Syria
Two years later
The division of India
the Muslims took a stand
and demanded
the ruling of Islam
so they gave them Pakistan
but it was only an illusion a false resolution
far from the solution
In 1948 The Jews establish their
Israeli state

In 1901 the kufar went to Sultan Abdull Hamid the II and offered to pay tremendous amount of money to the Islamic State for Palestine. Sultan Abdull Hamid the II replied:

"I am not going to give one inch of Palestine to the jews as Palestine is not mine give but it belongs to the Ummah and Ummah have shed blood to defend this land but if one day the Islamic State falls apart then you can have the Palestine for free but as long as I am alive I would rather have my flesh be cut up than cut Palestine from the Muslim land I will not allow any carving while we are alive!!!!!"

In 1960's
Somolia & Nigaria
Kuwait & Algeria
In 1964 Came the PLO
Yasar Arafat
The US scarecrow
a great decline
In 1969
When the west was training Muslims scholars for hire
Jews were setting
Al-Aqsa mosque on fire!

Let us recall 1970
For those who don't remember
That was the year
That we had black September
The king of Jordon
& Yasar Arafat
Began their plot
Shot after shot
Muslim blood spilled
As innocent Muslims were killed
Communism attacked
but Muslims fought back

The sincere Mujahideen of Afghanistan fought and pushed back the Russians
and then They started to fight among themselves
Khomaine became in power with the promise of ruling and raising the Ummah to a level of dignity
But his promise never went through soon after Iran and Iraq went to war
And millions of innocent Muslims died for 10 years Muslims killed Muslims
Over what!!!??? What else !!!
The agenda of the west!!! At the end there were no resolutions
Today Iran is very much open to democracy and reformation
and the Muslims in Iraq continue to suffer .
SubhanAllah! Where is the Amir of the Ummah??!!!!..

Another decade gone
But we still don't have Islam
Take a look at the gulf
And the killings of Sadam
Over million Muslims died
But no one answered their cries
In the 1990's
The Muslim genocide
Bosnia
Kosovo
Chechenya
Dagistan


Bring back Islam!
Bring back Islam!
Bring back Islam!
Bring back Islam!

It's the year 2000
And nothing has changed
Past generation aged
Let's write the next page
It's time for us to change
It's up to you & me
Either we make history
Or we become history.


 

 
 
 
 


No comments:

Post a comment