Wednesday, 18 January 2012

encounter with prof muhaya

7hb aritu, kami pergi ke prince court specialist centre utk membawa mil saya berjumpa dgn prof muhaya. Mak nak jmpa nak tanya psal cataract di kedua2 belah mata. Sebelum ni dah operate sebelah mata. Cadangnya nak operate lg sebelah. Suami yg ajak jmpa prof. Saya rs teramat teruja kerana ini pertama kali bertemu prof muhaya, seorang doktor yg mengukir nama dan menjadi terkenal dalam ikim.fm dalam slot khas tentang motivasi dan perubatan.
tgh tggu turn

Kami pergi awal2 pagi utk mengambil giliran. Dalam pukul 11, nama mak dipanggil dan beberapa siri ujian dijalankan. Hanya pada jam 12 tghari baru kami dpt berjumpa prof. Jumpa x sampai 5 minit pon. Prof sgt sibuk terkejar sana sini. Sgt elegen tgk prof dgn jubahnya..tudungnya...prof siap offer saya buat lasik dan bahi diskaun...tp sy kata saya nak fikir dulu...sy x bersedia nak melepaskan cermin mata saya sbb saya dah biasa dgn kehadiran cermin mata. Lagipon sbbkan sy ada lazy eyes dan astigmatism (rabun silau) saya tinggi, ada kemungkinan rabun saya takkan dpt dipulihkan sepenuhnya. Prof kata mungkin later sy kena pakai balik cermin mata tp power tak byklah.masa prof screening mata saya dia kata kornea saya sgt nipis jd masa awalnya prof kata xboleh buat. Tp kemudian prof kata boleg with little adjustment.

Lps jmpa prof, kami solat zuhur di situ dan terus pulang ke rumah. Saya serba salah nak proceed ke tak dgn lasik.suami pon offer nk sponsor kalo sy nak. Sebenarnya sy tringin gak nak rs mcm mana hidup tanpa cermin mata sbb sy dah pakai cermin mata seawal usia 7thn.tp sy bab2 mata ni takut sket. Prof dan staff dia beria memujuk saya sbb katanya senang nak uruskan anak2 sbb kalo x nanti payah takut cermin patah lah etc. Lg kos tinggi sbb kena tukar cermin mata selalu. Saya dlm dilemma. Sy baca2 review org yg dah buat lasik dgn prof muhaya. Prof komen kalo kita pk positif maka komplikasi post op pon kurang tp kalau pk negatif, mcm rs takut ke..maka sebaliknya akan berlaku spt mata pedih lama dll. Saya merasa sgt berat nak buat keputusan. Sy solat istikharah dan selepas beberapa kali akhirnya membuat keputusan utk TIDAK membuat lasik.sy rs bahagia dgn apa yg sy ada.lps buat kwputusan...terasa ringan bahu, kepala...senang hati. In syaa Allah ini yg terbaik. Lps tu x rasa ragu2 pon. Ms sy bgtau keputusan saya tu, misi tu mcm x puas hati tp lantaklah...asal sy gembira.

Anyway, 12hb tu mil proceed dgn cataract op daycare je. Saya dan suami amek cuti utk teman mak. op berjln dgn lancar. Mil ada post op TCA 21hb.

mkn bfast ngn mil



No comments:

Post a comment